Onze praktijk heeft een grote ervaring met katjes. Daaruit volgend is er een verder gevorderde specialisatie gegroeid voor deze gezelschapsdieren. Ze beslaan meer dan de helft van ons patiëntenbestand en we vinden het elke dag opnieuw een plezier om met hen te werken. De meeste katten hebben een hekel aan de transportkooi, echter in de praktijk voelen ze zich al een stuk beter op hun gemak. We nemen ook de tijd voor hen en hechten belang aan een zachte, vriendelijke aanpak.

katten als huisdier

Katten zijn geweldige huisdieren en zijn dit al meer dan duizend jaar. Ze zijn aanhankelijk, knuffelig, speels en hebben geen al te grote eisen qua grootte van behuizing. Veel mensen werken onregelmatig en lange dagen, katten hebben het voordeel dat ze niet tijdig uitgelaten moeten worden en ze gaan netjes op de kattenbak. Ze zijn ook één van de langstlevende huisdieren, tenzij je natuurlijk een koe of paard in huis neemt.

Katten leven – mits goede (medische) verzorging en wat geluk, gemiddeld 16 tot 18 jaar, ouder kan natuurlijk ook. Een beetje alsof je een kind krijgt, die gaan ook pas het huis uit na 18 jaar. Dat betekent echter een grote verantwoordelijkheid voor de eigenaar, ben je bereid om al die jaren, tijd en kosten voor je nieuwe huisgenoot in acht te nemen? Je krijgt er heel veel spinnende liefde voor terug.

fabels over katten

Vergeet alvast volgende fabels: “Een kat is meer gehecht aan de omgeving dan aan de eigenaar”. Enkel als je als eigenaar niet echt geïnvesteerd hebt in een vriendschapsband, zal de kat zich meer richten naar de buurkatten. Uitzonderingen hierop gelaten, de meeste katten verhuizen graag mee, als ze maar bij hun baasje zijn. Ook de fabel: “ze moet éénmaal een nestje hebben”, verwijzen we graag naar het rijk van volkspraatjes. Er is daar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Helaas zijn er bewijzen te over van duizenden gedumpte katjes waar er geen plaats meer voor is…

 

wetgeving en dierenwelzijn

Vanaf najaar 2017 is het vanuit oogpunt dierenwelzijn, wettelijk verplicht geworden om je kat te steriliseren/castreren, te chippen en te registreren op je naam. Hoewel het voordien nog niet verplicht en strafbaar was, is dit al jarenlang de gangbare norm in onze praktijk. Katjes die nog in de oude databank staan, zijn ook wettelijk in orde. Ze mogen, maar moeten niet in de nieuwe databank.

katje gevonden?
Heb je een katje gevonden? Laat dan eerst nakijken op een chip (dierenarts, asiel) voor je beslist het te houden of voordat je er van uitgaat dat er niemand voor die ‘straat’kat wil zorgen. Voor het inlezen van een chip (zonder medisch onderzoek) vraagt onze praktijk geen bijdrage, we zijn blij als we hiermee kat én eigenaar kunnen helpen.

‘zuiver’ ras of straatkat?

We zijn groot voorstander van adopteren (asielen, vondelingen, afgedankte weggevertjes…). Zolang er massaal katten rondzwerven zonder huis of in het asiel zitten, is er geen nood aan het fokken van nóg meer katjes. Meer dan de helft van onze patiëntjes zijn op deze manier bij hun huidige eigenaar terecht gekomen. Uiteraard is dit nu een volwaardig gezinslid geworden en verdient het alle nodige zorg (met de bijhorende kosten) als een eventueel aangekocht dier. De meesten onder ons vinden dit evident, het gaat tenslotte om een levend wezen en niet om een gratis verkregen wasmachine.

Toch gebeurt het van tijd tot tijd dat we de vreemde opmerking krijgen dat het niet te veel mag kosten omdat deze kat slechts een vondeling (gratis dier) is in tegenstelling tot hun duur betaalde raskat. Wij weigeren in deze redenering mee te gaan. Een patiënt is een patiënt. Langs de andere kant verstaan we dat iemand die 15 straatkatten te eten geeft en verzorgt, niet dezelfde medische zorg en kosten kan geven als iemand met slechts 3 katten.

Toch liever een ras?
*
Wil je toch echt een katje van een bepaald ouderdier, of van een ras; informeer je dan uitgebreid over de hoedanigheid waarin het kitten en het moederdier zal opgroeien. Er zijn genoeg diervriendelijke fokkers, maar er zijn er ook andere. Het laatste wat je wil, is een dieronvriendelijke handel sponseren. Bedenk ook dat rasdieren, wegens de beperktere genenpoel, vatbaarder zijn voor genetische defecten. Net zoals dit bij andere zoogdieren, zoals bv mensen, het geval is. Je koopt een levend wezen, geen “goed merk”.

Welke huiselijke zorg heeft je huisdier zeker nodig?

Krabpaal, kattengras (om haarballen uit te braken), voldoende (liefst ook hoge) zitplaatsen met zicht naar buiten, gemakkelijk toegankelijke én propere kattenbak, speeltjes.

 

Controleer je kamerplanten en bloemboeketten op toxiciteit. De meeste zijn giftig. Zet ze buiten bereik van je huisdier. Vooral katten, maar ook honden knagen hieraan uit verveling, speels gedrag of omdat ze misselijk zijn en een braakreflex willen opwekken. De gevolgen gaan van braken en diarree tot ernstig ziek met langdurige hospitalisatie tot subacuut of acuut sterven. Kattengras zal normaliter je kat afleiden van andere kamerplanten, helaas niet altijd. Tot de mooie lelie (boeket) voelen katten zich om een nog onverklaarbare reden sterk toe aangetrokken… ze drinken van het vaaswater of knabbelen aan de bladeren/bloem. De nieren van de kat geraken hierdoor permanent beschadigd.

 

Bij binnen-katten is het aan te raden om een 2de katje in huis te nemen. Indien ze veel alleen zijn, kunnen met de tijd fysieke (o.a. door te weinig beweging) en psychische problemen optreden. Op een aantal uitzonderingen na, zal je kat zich veel gelukkiger voelen met kattengezelschap. Weet dat dit in het begin op blazen uitdraait, meestal worden ze na een 3-tal weken de dikste vriendjes. Hoe jonger, hoe vlotter dit in de regel gaat, maar het moet natuurlijk “klikken” tussen de karakters en dat is niet gebonden aan leeftijd.

 

Veel tijd. Kammen, verzorgen, knuffelen, spelen, haarballen opruimen, kattenbak uitkuisen,…

 

Voor buiten-katten: de mogelijkheid om binnen te slapen, dwz toegankelijke warme plek waar buurkatten hun niet kunnen wegjagen en met de mogelijkheid om daar ook naar een kattenbak te kunnen gaan. Dit om te vermijden dat ze moeten vechten met andere katten om hun slaapplaats en zo besmettelijke ziektes (oa kattenaids) of bijtletsels oplopen die bijna altijd beginnen te infecteren en waarvoor antibiotica noodzakelijk is.

 

Voeding aangepast aan de leeftijd: kitten – adult – senior. Ideale verhouding is 75% droogvoer (om tandsteen tegen te gaan) en 25% natvoer (om voldoende vochtopname te verzekeren). Liefst de meer kwalitatieve diervoeding, daar gezonde voeding een investering is in de gezondheid op latere leeftijd. In onze praktijk kan je volwaardige veterinaire voeding bestellen voor elke leeftijdscategorie. Ontwikkelt de patiënt mettertijd een aandoening, dan is bij sommige ziektes zoals bv nierfalen, voeding de basis van de behandeling en zal je kat een dieet moeten volgen. Voeding wordt hier dus een medicijn en is derhalve dan ook onder veterinair toezicht en kan je niet in een dierenwinkel kopen.

 

Geef geen rauwe bonen, rauwe kool, ajuin, look, avocado, rozijnen, chocolade,… aan je huisdier. Deze voedingsmiddelen zijn voor zowel hond als kat variërend van irriterend tot soms dodelijk! Rauw vlees en vis zijn ook af te raden indien ze geen koude- (of hitte)behandeling hebben ondergaan, zij kunnen namelijk wormeieren bevatten.

 

Geen ratten- of muizenvergif of andere diermarteltuigen. Je eigen huisdier kan hier een uiterst pijnlijke dood door sterven en je wilt dit toch niet een ander zoogdier (met even veel pijnsensoren als een mens of huisdier) dit aandoen? De meeste muizen en ratten houden niet van huishoudens met katten en/of honden. Indien dit niet voldoende werkt, kan je levende vallen proberen waarna je het dier enkele kilometers buiten de bebouwde kom kan vrijlaten. Houd een veilige afstand van ratten, ze zijn slim en durven aanvallen als ze zich bedreigd voelen (bv vrijlaten: mbv een stok het deurtje openklikken).

 

Vers water. Heel belangrijk. We zien in de praktijk te veel pathologieën die verbonden zijn met een te geringe vochtopname. Bij de jongere katjes is dat vaak een blaasaandoening, bij de oudere, nierfalen. Als eigenaar moet getracht worden om meer drinken zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Wij raden een drinkfontein aan daar stromend water dit effect heeft. Ook hoef je een drinkfontein niet dagelijks te verversen omdat er een filter inzit. Zo kan je ervoor kiezen om deze te vullen met lekkerder water (= minder kalk) zoals bv flessenwater met een lagere droogrest.

Tanden poetsen, toch minstens éénmaal per week met speciale kattentandpasta. Wij zien veel katten die op latere leeftijd voor het eerst onze praktijk binnen stappen waar we bij een routine-onderzoek een pijnlijk ontstoken en afgebrokkeld gebit ontdekken met een geschokte eigenaar ernaast. Als baasje ga je niet automatisch geregeld de tanden inspecteren, toch doe je dit beter wel. Het dier leert namelijk geleidelijk omgaan met steeds meer tandpijn waardoor het door de eigenaar niet opgemerkt wordt…Tanden poetsen is de beste én goedkoopste manier voor het onderhoud van een gezond gebit.

detartratie bij een kat onder gasanesthesie

Niet roken in huis. Op het open terras of in de tuin roken is veel minder schadelijk voor je huisdier. Je weet zelf wel dat roken niet gezond is voor jezelf, dus daar gaan we niet verder op in. De reden waarom we het aanhalen is dat peuters en huisdieren op ongeveer een halve meter hoogte met hun neus lopen en dààr blijft juist de rook hangen. M.a.w. als jij binnenshuis rookt, schaad je jezelf, maar nog méér je kleine kinderen of je huisdieren, die krijgen procentueel veel meer rook binnen in hun kleine lijf… Gevolgen: astma, hartproblemen, longtumoren, andere vormen van kanker,… Wij kunnen op radiografische opnames van de longen van het huisdier zien of de eigenaar wél of niet binnenshuis rookt. Dit zegt genoeg denken we.

 

Indien je je dier verdenkt van het opeten van een rodenticide (of ander toxisch materiaal zoals kamerplanten, chocolade,…) is het best onze praktijk onmiddellijk telefonisch te contacteren. We gaan de absorptie van het gif proberen te verhinderen. Als we kunnen achterhalen om welk vergif het gaat, kunnen we in sommige gevallen ook medicatie injecteren als antidoot.

 

(Kleine) kinderen en huisdieren. In het algemeen is het prima om kinderen te laten opgroeien met huisdieren. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s en kinderen die opgroeien met dieren, later minder last krijgen van allergieën. Ook leren kinderen om socialer te zijn en meer rekening te houden met de noden van een ander i.p.v. enkel op zichzelf gericht te zijn. Echter maken we graag de kanttekening dat de ouders hier een zeer sterke rol in spelen of dit wel een goed idee is. Kinderen moeten leren om respectvol met dieren om te gaan en ze geen pijn te doen. En vice versa. Dit om dierenmishandeling of een krab of beet bij het kind te vermijden. De fijne motoriek van kleine kinderen is nog niet goed ontwikkeld waardoor ze kleine dieren onbedoeld heel erge letsels kunnen toebrengen. Opvoeding is de sleutelrol, zowel voor kind als huisdier. De band tussen kind en huisdier kan heel mooi en intens zijn, zoals wij gelukkig vaak mogen ervaren in onze praktijk.

Vergeet nooit dat u als ouder altijd de eindverantwoordelijkheid draagt over het huisdier.
*
Uw kind kan helpen bij het verzorgen, u bent echter degene die daar moet op toezien. Het dragen van de medische kosten kan onmogelijk door het kind zelf gedragen worden.

Kinderen zeuren vaak om een huisdier even goed als ze om speelgoed zeuren. Als speelgoed verwaarloosd wordt is er geen groot probleem, bij een huisdier is dit echter dierenmishandeling. Dierenmishandeling is (gelukkig) recent zeer strafbaar geworden. Nooit vergeten wij het volledig uitgeteerde dode konijn dat afgeleverd werd aan onze praktijk. De eigenaar zei verbolgen: “De kinderen (6 en 8 jaar) keken er nooit naar om, maar ze krijgen geen nieuw hoor!” Net alsof het een kinderfietsje betrof die te lang buiten in de regen had gestaan en niet naar behoren was gestald.

 

Zwanger en katten. Heel soms nog krijgen mensen te horen dat de kat de deur uit moet om hun ongeboren kind te beschermen. Dit is een heel onwetenschappelijk, niet-medisch onderbouwd advies. Het kan zijn dat je reeds immuun bent en dan hoef je verder nergens mee in te zitten. De boosdoener is de parasiet Toxoplasma gondii. T gondii kan inderdaad de ongeboren vrucht schade toebrengen en komt bij alle zoogdieren voor. Bij katten, maar eveneens bij koeien, varkens,.. De aller, allergrootste bron van besmetting is via het eten van onvoldoende verhit vlees of contaminatie van rauw vlees op andere voedingsmiddelen. Vegetariër worden zou in deze context dus een zinniger advies zijn dan de kat buiten doen.

Hoe kan je dan toch de parasiet krijgen van je kat? Door besmette kattenuitwerpselen die reeds meer dan een dag oud zijn (idealiter 3 dagen oud), op te eten. Als preventie wordt aangeraden om groenten uit de tuin grondig te wassen en de kattenbak door je partner of zelf met handschoenen aan proper te maken. De kat aaien mag dus wél! Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat kattenbezitters geen hogere graad van besmetting hebben dan mensen die geen katten houden. Zwangere dierenartsen en dierenartsassistentes worden niet door de ziekenkas 9 maand uitbetaald worden om thuis te zitten. Zij werken gewoon door en baren normale kinderen.

Welke medische zorg heeft je huisdier zeker nodig?

Katje gekregen, geadopteerd, gekocht? Maak een afspraak voor een klinisch onderzoek en neem ook het paspoort en/of eventuele papieren mee. Zelfs als er bij de adoptie/verkoop verklaard werd dat het dier volledig in orde is en er niets meer hoeft gedaan te worden. In de praktijk blijkt dat dit maar zelden het geval is, ook als het dier van een asiel komt. Bv de buitenkat-vaccinatie wordt in de regel niet door fokkers en asielen gegeven omdat dit een veel duurder vaccin in aankoop is.

Nochtans komen er in Gent en omstreken FeLV positieve katten voor. Een heel besmettelijke en dodelijke ziekte waartegen je je kat kan vaccineren. Veel te vaak is ook de registratie niet in orde… bij verlies kan de eigenaar niet opgespoord worden. Soms blijkt het dier parasieten te hebben of ziek te zijn.

 

Bij gevonden katjes wordt er eerst gekeken of er reeds een eigenaar is. Kan er op geen enkele manier een eigenaar gevonden worden, dan mag het dier geadopteerd worden. Er wordt onderzocht of het dier ziek is, nadien wordt het ontwormd, gevaccineerd, behandeld tegen parasieten en gechipt + geregistreerd. Indien nog niet gesteriliseerd/gecastreerd, wordt er een afspraak gemaakt voor de operationele ingreep.

Kittens worden, afhankelijk van leeftijd en wel/niet nog zogend zijn bij het moederdier, 2 tot 3 x gevaccineerd met telkens een 4-tal weken tussen. Er moet namelijk rekening gehouden worden met mogelijke interferentie met maternale immuniteit. Vanaf het moment dat je een kitten in huis hebt, maak je best een afspraak.

 

Na de kittenvaccinaties, volgen de jaarlijkse vaccinaties. Het kan zijn dat je kat niet elk jaar dezelfde vaccins krijgt, bv binnen-katten hoeven geen FeLV vaccin als er geen speeksel- of bloedcontact mogelijk is met andere katten. Ook tegen het parvovirus hoeft op latere leeftijd niet jaarlijks gevaccineerd te worden. Toch moet je jaarlijks langs komen met je katje ondanks dat het ogenschijnlijk niks mankeert.

Soms krijgen we de vraag:

“Elk jaar, is dat niet wat overbodig dokter? Ik wordt toch ook niet jaarlijks gevaccineerd en ik ga zelf weinig naar de dokter.”

Neen, zeker niet en dit om meerdere redenen.

De ziektes waartegen we vaccineren zijn nooit een overbodige luxe zoals bescherming tegen een lichte verkoudheid of een milde diarree. De ziektes waartegen we uw kat beschermen hebben alle een dodelijk potentieel bij infectie.

 

Als jij of je kat een bacteriële infectie hebben dan kunnen we deze meestal de baas met antibiotica. Er zijn echter heel weinig tot geen antivirale middelen in zowel de humane als veterinaire geneeskunde. Daarom dat bij virussen de nadruk ligt op preventie.

 

Katten en zeker buitenkatten hebben een ander contact met elkaar dan mensen onderling normaliter hebben. Elkaar aflikken, bijten, krabben, kadavers snuffelen,…

 

De prevalentie van virale ziektes bij onze huisdieren is nog steeds wijd verspreid. Hoe meer eigenaars hun dieren vaccineren, hoe meer kans dat deze ziektes uiteindelijk zullen verdwijnen. Door je eigen kat te vaccineren, vorm je een buffer en bescherm je ook indirect een beetje de straatkatten en de kat van de buren die het zonde van het geld vinden om naar de dierenarts te gaan…

 

Wij volgen steeds de laatste wetenschappelijke Europese richtlijnen ivm vaccineren, momenteel is de het nog steeds gewenst dat de patiënt jaarlijks komt, echter zoals eerder vermeld, niet elk jaar hoeft steeds alles gegeven te worden. Dit is afhankelijk van leefsituatie/leeftijd. Wij vinden het belangrijk om correct te vaccineren, niet te vaak en niet te weinig.

 

En wat met de kat van tante Truus die nooit naar de dierenarts geweest is en 17 geworden is? Elkeen kent wel een oma of opa die 80 geworden is en tot de laatste snik een pak per dag rookte en elke dag minstens een paar glazen sterke drank naar binnen sloeg. Ga je dan alle patiënten die sterven aan longkanker en levercirrose vergeten en vrolijk hetzelfde pad opgaan? Natuurlijk niet, want er zijn nu eenmaal sterke individuen die ongelooflijk veel geluk hebben. Het niet vaccineren van je baby, voor een exotische reis, van je huisdier; is roulette spelen. Misschien heb je geluk en kom je de ziekte niet tegen en misschien ook heb je geen geluk…

Los van de vaccinatie en ontworming, is minstens even belangrijk:
*
Het jaarlijkse klinisch onderzoek

Vergeet niet dat één jaar van je kat, omgerekend, 6 à 7 mensenjaren betekenen. Vergeet niet dat wij, de dierenarts van je huisdier, zowel spoedarts, dermatoloog, tandarts, endocrinoloog, chirurg, anesthesist, gynaecoloog, … zijn. Dus zeker niet te vergelijken met: “ik ga ook niet jaarlijks naar de huisarts”. Het zou ons sterk verbazen dat je voor jezelf of je kind in 7 jaar tijd nooit naar één van bovengenoemde specialisten bent geweest.

behandeling tegen parasieten

Voor de ecto-parasieten (zoals vlooien, luizen, mijten, teken,..) als endo-parasieten (wormen in het darmstelsel, de longen,…). Zowel de verscheidenheid als het aantal parasieten is de laatste jaren enorm gestegen. Dit door het sterk gestegen internationaal verkeer van goederen, mensen en dieren alsook door klimaatveranderingen. Wij zullen aan de hand van de leefwijze van het dier en de menselijke gezinsleden een anti-parasitair protocol opstellen.

Let op!
Veel pipetjes en/of pillen die verkrijgbaar zijn zonder tussenkomst van een dierenarts zijn maar al te vaak niet werkzaam en heel soms zelfs toxisch!

Sommige zaken hebben nooit gewerkt, bij andere is er resistentie ontstaan. Dit belet de firma’s echter niet om deze blijvend te koop aan te bieden…

waarom steriliseren/castreren?

Nota: de term castreren en steriliseren zijn in het dagdagelijkse gebruik niet wetenschappelijk correct, om verwarring te vermijden gebruiken wij hier de termen die in het dagelijkse gebruik gekend zijn, nl steriliseren voor een kattin, castreren voor een kater.

Er zijn heel wat redenen om je dier deze ingreep te laten ondergaan.

Wettelijk verplicht sinds najaar 2017 (alsook het chippen en registreren). Heb je over alles goed nagedacht en wil je toch een nestje, dan moet je dit wettelijk aangeven, chippen en registreren blijven natuurlijk een vereiste.

 

Dierenwelzijn: Er zijn elk jaar duizenden katten die geëuthanaseerd worden omdat ze geen eigenaar hebben… Reden te meer om je kater of kattin niet in de mogelijkheid te brengen om massaal voor nageslacht te zorgen, 20 kittens per jaar (!) voor elke niet-gesteriliseerde kattin.

 

Om gezondheidsredenen voor je eigen kat. Dieren die vruchtbaar zijn maken veel meer kans op bijtwonden daar ze een gevecht of intiem contact aangaan met een andere kat. Dodelijke ziektes zoals kattenaids (FIV) en FeLV worden zo makkelijk overgebracht. Ze gaan ook verder van huis weg op zoek naar een partner waardoor ze makkelijker een slachtoffer kunnen worden van het verkeer (nog altijd doodsoorzaak nr 1 bij katten!).

 

Voor je eigen comfort. Maar weinigen weten de stank van een sproeiende kater of het halfjaar durende geblèr van een krolse kattin te appreciëren…

 

Tenslotte lopen niet-gesteriliseerde kattinnen op latere leeftijd een grote kans op kwaadaardige borstkanker (maligne mammatumoren) en dodelijke baarmoederontsteking (pyometra). Die dieren moeten zo snel mogelijk geopereerd worden om hen te redden. Deze operaties zijn een stuk gevaarlijker, ingrijpender en kostelijker dan een sterilisatie op jonge leeftijd.

Operaties worden bij ons steeds uitgevoerd onder gasanesthesie met cardiorespiratoire monitoring, of dit nu gaat over een routine operatie zoals castratie of een moeilijkere operatie. Steeds gebruiken wij de meest veilige narcose voor de patiënt. Dit is, zeker bij katten, in ons land helaas nog niet de courante narcose. Wij echter vinden de extra kosten en tijd die wij hiervoor moeten uittrekken een normaal gegeven. Elke patiënt verdient de beste medische zorg.

Voorzie dat je onverwachte medische kosten kan betalen

Ziek zijn is altijd ongepland, onverwacht, op het verkeerde moment en kan je nooit uitstellen tot je er wel tijd en geld voor hebt.

Zorg voor een goede preventie (vaccins, ontworming, goede voeding, jaarlijkse controle) en contacteer ons tijdig als je opmerkt dat je kat minder is.

Katten die niet eten, zijn al vanaf dag 1 een spoed. In tegenstelling tot ons lichaam, kan hun lever niet zo goed omgaan met vasten en zijn ze heel vatbaar voor hepatische lipidose.

Ook een kat die frequent braakt, diarree heeft, moeilijk plast, lusteloos is, meer is beginnen drinken, vermagerd is, … zijn redenen om snel een afspraak te maken.

Net als bij mensen geldt: hoe verder de ziekte gevorderd, hoe moeilijker en langduriger (en kostelijker) het wordt om het individu weer gezond te krijgen.

Bij hospitalisaties en/of operaties kunnen de kosten oplopen. Kijk om een dierverzekering af te sluiten of leg een maandelijks bedrag opzij om te kunnen inspelen op onverwachte medische kosten.

 

senior katten

Bij katten start de seniorleeftijd vroeg (gemiddeld rond 9 jaar), dus ongeveer halverwege hun levensspanne. Zorg voor een aangepaste voeding en wees alert op veranderingen zoals meer braken, meer drinken, vermageren,… Bij de minste twijfel neem je best contact op. Wij kunnen op klinisch onderzoek al veel vaststellen. Mogelijks raden we verder onderzoek aan zoals bloedname, urine-onderzoek, bloeddrukmeting, punctie,… De meeste onderzoeken kunnen in onze praktijk gedaan worden, voor sommige onderzoeken als echo en RX sturen wij door naar een gespecialiseerde kliniek. Bij seniorkatten is eerder een halfjaarlijks dan slechts een jaarlijks doktersconsult op zijn plaats. Ook voor katjes op jongere leeftijd met ernstige chronische ziektes (zoals diabetes, pancreatitis, IBD, FIV,..) zijn meerdere controle-onderzoeken gewenst.

 

bloeddrukname bij een senior kat

reizen met katten

Als je langdurig wegblijft, is het een optie om je kat mee op reis te nemen ipv een kattenhotel of een kattenoppas aan huis. Zeker als je permanent verhuist naar het buitenland gaat je kat natuurlijk mee! Hiervoor moeten minstens één maand voor vertrek en voor sommige landen 4 maand voor vertrek, wettelijke voorbereidingen getroffen worden. Je maakt best zo snel mogelijk een afspraak om alles in orde te maken. Altijd verplicht zijn: rabiësvaccinatie, chip en dierenpaspoort.