Vriendschappen tussen verschillende diersoorten hebben al altijd bestaan en zullen dit blijven doen. Zo ontstond er meer dan tienduizend jaar terug een bijzondere vriendschap tussen 2 zoogdieren, een mens en een wolf (voorouder van onze huidige hond).
*
Honden zijn geliefde huisdieren; ze zijn je trouw maatje, altijd blij om je te zien na een lange werkdag, bewaken je huis en je gezin en verplichten je om je conditie op peil te houden door de dagelijkse wandelingen.

de hond uitlaten

Een hond in huis nemen moet -zoals bij elk huisdier- een doordachte beslissing zijn. Elke huisdier heeft recht op voldoende aandacht en een goede huisvestiging, aangepaste voeding en correcte medische zorg. Een hond vraagt zeker veel tijd en aandacht, maar niet per definitie meer tijd dan een kat, vogel of konijn/knaagdier (als je dat wel denkt, besteed je mogelijks niet genoeg tijd aan je huidig huisdier). Het is wel een ander soort tijdsbesteding en tijdsindeling. Bij honden is uitlaten (en dus een flinke wandeling doen) een vereiste, dit moet ook nog eens op regelmatige tijdstippen gebeuren. Wil je toch een hond, maar werk je onregelmatig en/of lange dagen, kijk of je hond je kan vergezellen op je werk of neem contact op met een dagverblijf voor honden. Mensen die door ziekte of ouderdom sterk beperkt zijn in hun mobiliteit kunnen zich beroepen op een hondenuitlaatservice om hen bij te staan of kiezen initieel voor een ander huisdier.

de hond binnenshuis

Echter is het ook zo dat een grote hond een grotere behuizing vraagt en dat op zich, is natuurlijk iets dat niet iedereen zich kan permitteren. Ook huizen met veel steile trappen zijn eigenlijke not done voor honden (beter om ze te dragen) en hoe groter de hond, hoe slechter voor de heupen, hoe moeilijker om het dier de steile trap op te dragen.

 

kosten

Hoewel de medische kosten van consultatie, hospitalisatie en etcetera niet per sé afhankelijk zijn van de diersoort, geldt wel dat medicatie, narcose-gas, kwalitatieve voeding en etc. op gewicht berekend worden. Een normaal gezonde hond van 50 kg kan dan wel financieel zwaarder doorwegen dan een chronisch ziek konijntje van 2kg.

Ook kan de aanschaf van een hond duur zijn, maar dit is zeker geen vereiste om te starten als goede eigenaar.

“zuiver” ras of bastaardhond

We zijn groot voorstander van adopteren (asielen, vondelingen, afgedankte weggevertjes…). Echter kopen of adopteren is een keuze die jij als toekomstige eigenaar zelf moet maken. Stamboom zuivere rashonden maken weinig indruk op ons als dokter. Hoe “zuiverder” het ras, hoe beperkter de genenpoel, hoe groter de kans op genetische defecten. Als honden met grote genetische verwantschap (familie) met elkaar ingekruist worden, is de kans veel groter op genetische lichamelijke (en psychische) gebreken. Net zoals dit bij andere zoogdieren, zoals bv mensen, het geval is. Je koopt een levend wezen, geen “goed merk”.

Wil je toch echt een hond van een bepaald ouderdier, of van een ras; informeer je dan uitgebreid over de hoedanigheid waarin de pup en het moederdier (zal) opgroeien. Er zijn genoeg diervriendelijke fokkers, maar er zijn er ook andere. Het laatste wat je wil, is een dieronvriendelijke handel sponseren. Sommige fokkers laten van de ouderdieren genetische testen doen, die testen hebben hun waarde, hoewel beperkt. Uiteindelijk is en zal het nooit mogelijk zijn om àlle genetische ziektes van een rasdier te determineren en elimineren. 

Honden leven gemiddeld korter dan katten. Net als bij katten leven gesteriliseerde vrouwelijke dieren langer (zie verder) dan niet gesteriliseerde. Gezien de grote verscheidenheid van rassen is het moeilijk om een bepaalde leeftijdsspanne als gemiddeld te benoemen. Sommige rassen zijn genetisch sterk belast, deze honden worden gemiddeld maar 7 à 8 jaar. Middenslag of kleine bastaardhondjes worden anderzijds soms zelfs 18 jaar. Algemeen kan gesteld worden dat kleine honden langer leven dan grote en zuivere rashonden korter dan bastaardhonden (canis vulgaris). Sommige rashonden zoals de Malteser of de Jack Russell leven ook best lang.

fabels over de hond

Vergeet alvast volgende fabels:  “ze moet éénmaal een nestje hebben”; er is daar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Helaas zijn er bewijzen te over van ongesteriliseerde teefjes die op latere leeftijd borstkanker (mamatumoren) of dodelijke baarmoederontsteking (pyometra) ontwikkelen.

Wil je graag een nestje, denk dan goed na of je de puppy’s een goede thuis kan bieden. Nadien ga je best over tot sterilisatie.

Ook: “een hond met een natte neus is gezond en kan onmogelijk heel ziek zijn” verwijzen we graag naar het rijk van volkspraatjes. Er sterven heel wat dieren door ziekte mét een natte neus…

pyometra en ovariële cyste bij een hond van 13 jaar

Welke huiselijke zorg heeft je huisdier zeker nodig?

Een eigen plek, meerdere zitplaatsen, liefst ook één met zicht naar buiten, speeltjes

 

Veel tijd. Kammen, verzorgen, knuffelen, spelen, veel wandelen, een voor de hond individueel haalbaar patroon ivm behoefte doen (niet elke hond kan alles 8 uur ophouden… dit heeft niets te maken met onwillig, dom of lui zijn zoals sommige eigenaars denken)

 

Opvoeding: bij elk huisdier belangrijk, maar we willen het zeker nog eens benadrukken voor de hond! Een grote dominante hond met kleine kinderen is niet de combinatie waar we zitten op te wachten. Bij bijtincidenten zijn er soms dramatische gevolgen, meestal voor de hond (de eigenaar brengt de hond naar het asiel of wil euthanasie), soms ook voor het kind (hun gezicht is lager bij de grond dan bij volwassenen).

Daarom, bij alle huisdieren, maar zeker bij de hond: opvoeden. Een liefdevolle, maar ook zeer consequente opvoeding doorgevoerd door alle gezinsleden. Iets mag of iets mag niet. Niet soms wel en soms niet. Dit laatste is verwarrend voor iedereen, ook kinderen die zo opgevoed worden, hebben daar moeite mee. Uiteraard geen slaan of schoppen, maar een boos “neen!” is op zijn plaats als het terecht is. Negeren is ook een zeer goede strafmaatregel en natuurlijk, vooral veel belonend werken (mag met knuffels, of een stukje gekookte wortel, dit hoeven geen koekjes te zijn). Wij raden altijd hondenschool aan. Of je nu een chihuahua of een herder bezit, een goed opgeleide hond die niet trekt aan de leiband, commando’s als ‘zit’ en ‘blijf’ kent, is prettig voor baasje én hond.

 

(Kleine) kinderen en huisdieren. In het algemeen is het prima om kinderen te laten opgroeien met huisdieren. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s en kinderen die opgroeien met dieren, later minder last krijgen van allergieën. Ook leren kinderen om socialer te zijn en meer rekening te houden met de noden van een ander i.p.v. enkel met zichzelf bezig te zijn. Echter maken we graag de kanttekening dat de ouders hier een zeer sterke rol in spelen of dit wel een goed idee is. Kinderen moeten leren om respectvol met dieren om te gaan en ze geen pijn te doen. En vice versa. Dit om dierenmishandeling of een krab of beet bij het kind te vermijden. Kleine kinderen hun motoriek is nog niet goed ontwikkeld waar ze met name kleine dieren onbedoeld heel erg letsel kunnen toebrengen. Opvoeding is de sleutelrol, zowel voor kind als huisdier.

De band tussen kind en huisdier kan heel mooi en intens zijn, zoals wij gelukkig vaak mogen ervaren in onze praktijk.

Vergeet nooit dat u als ouder altijd de eindverantwoordelijkheid draagt over het huisdier.
Uw kind kan helpen bij het verzorgen, u bent echter degene die daar moet op toezien. Het dragen van de medische kosten kan onmogelijk door het kind zelf gedragen worden.

Kinderen zeuren vaak om een huisdier even goed als ze om speelgoed zeuren. Als speelgoed verwaarloosd wordt is er geen probleem, bij een huisdier is dit echter dierenmishandeling. Dierenmishandeling is (gelukkig) recent zeer strafbaar geworden. Nooit vergeten wij het volledig uitgeteerde dode konijn dat afgeleverd werd aan onze praktijk. De eigenaar zei verbolgen: “De kinderen (6 en 8 jaar) keken er nooit naar om, maar ze krijgen geen nieuw hoor!” Net alsof het een kinderfietsje betrof die te lang buiten in de regen had gestaan en niet naar behoren was gestald.

Voldoende beweging, preventie obesitas door wandelen en soms is zelfs een vermageringsdieet nodig.

Let op. Light voeding is NIET hetzelfde als veterinaire vermageringsvoeding.

Indien de voeding niet veterinair is (dwz niet wetenschappelijk bewezen en onder medisch toezicht), ben je niet zeker of het wel degelijk je hond zal doen vermageren.

detartratie onder gasanesthesie

Voeding aangepast aan de leeftijd: pup – adult – senior. Ideale verhouding is 75% droogvoer (om tandsteen tegen te gaan) en 25% natvoer (om voldoende vochtopname te verzekeren). Liefst de meer kwalitatieve diervoeding, daar gezonde voeding een investering is in de gezondheid op latere leeftijd. In onze praktijk kan je volwaardige veterinaire voeding bestellen voor elke leeftijdscategorie. Ontwikkelt de patiënt mettertijd een aandoening, dan is bij sommige ziektes zoals bv nierfalen, voeding de basis van de behandeling en zal je hond een dieet moeten volgen. Voeding wordt hier dus een medicijn en is derhalve dan ook onder veterinair toezicht en kan je niet in een dierenwinkel kopen.

Onterecht denken sommige eigenaars dat hun hond een pure vleeseter is. Dat is fout en een zeer gevaarlijk dieetadvies voor je hond. Er zijn maar weinig dieren pure carnivoren, elk dier eet toch een percentage plantaardig. Soms is dit door het verorberen van knollen, fruit of bladstengels in het wild of door het opeten van de maag- en darminhoud van herbivore prooidieren. Door tienduizenden jaren van domesticatie is de hond eerder een omnivoor met een sterk carnivoor kantje geworden. Dit in tegenstelling tot onze katten die al een stuk meer carnivoor zijn en al zeker fretten die nog striktere carnivoren zijn. Enkel vlees geven is dus zeer ongezond voor je hond.

Beter koop je een kwalitatief uitgebalanceerd diervoeder en als ‘snack’ kan je geleidelijk aan je hond leren wennen aan gekookte groenten (zeker aan te raden in geval van obesitas of recidiverende verstopte anaalklieren). Geef geen rauwe bonen, rauwe kool, ajuin, look, avocado, rozijnen, chocolade,… aan je huisdier. Deze voedingsmiddelen zijn voor zowel hond als kat variërend van irriterend tot soms dodelijk! Rauw vlees en vis zijn ook af te raden indien ze geen koude- (of hitte)behandeling hebben ondergaan, zij kunnen namelijk wormeieren bevatten.

 

Dagelijks vers water. Heel belangrijk!!!

 

Controleer je kamerplanten en bloemboeketten op toxiciteit. De meeste zijn helaas giftig. Zet ze buiten bereik van je huisdier. Vooral katten, maar ook honden knagen hieraan uit verveling, speels gedrag of omdat ze misselijk zijn en een braakreflex willen opwekken. De gevolgen gaan van braken en diarree tot ernstig ziek met langdurige hospitalisatie tot subacuut of acuut sterven.

 

Geen ratten- of muizenvergif of andere diermarteltuigen. Je eigen huisdier kan hier een uiterst pijnlijke dood door sterven en je wilt dit toch niet een ander zoogdier (met even veel pijnsensoren als een mens of huisdier) dit aandoen? De meeste muizen en ratten houden niet van huishoudens met katten en/of honden. Indien dit niet voldoende werkt, kan je levende vallen proberen waarna je het dier enkele kilometers buiten de bebouwde kom kan vrijlaten. Houd een veilige afstand van ratten, ze zijn slim en durven aanvallen als ze zich bedreigd voelen (bv vrijlaten: mbv een lange stok het deurtje openklikken).

 

Indien je je dier verdenkt van het opeten van een rodenticide (of ander toxisch materiaal zoals kamerplanten, chocolade,..) is het best onze praktijk onmiddellijk telefonisch te contacteren. Meestal proberen we het dier te laten braken door een inspuiting. Als we kunnen achterhalen om welk vergif het gaat, kunnen we in sommige gevallen medicatie injecteren als antidoot.

 

Niet roken in huis. Op het open terras of op wandeling is minder een probleem. Je weet zelf wel dat roken niet gezond is voor jezelf, dus daar gaan we niet verder op in. De reden waarom we het aanhalen is dat peuters en onze huisdieren op ongeveer een halve meter hoogte met hun neus lopen en dààr blijft juist de rook hangen. M.a.w. als jij binnenshuis rookt, schaad je jezelf, maar nog méér je kleine kinderen of je huisdieren, die krijgen veel meer rook binnen in hun kleine lijf… Gevolgen: astma, hartproblemen, longtumoren, andere vormen van kanker,… Wij kunnen op radiografische opnames van de longen van het huisdier zien of de eigenaar wél of niet in huis rookt. Dit zegt genoeg denken we.

Tanden poetsen, toch minstens éénmaal per week met speciale hondentandpasta. Wij zien heel veel honden die op latere leeftijd voor het eerst onze praktijk binnen stappen waar we bij een routine-onderzoek een compleet rot gebit ontdekken met een geschokte eigenaar ernaast. Als baasje ga je niet automatisch geregeld de tanden inspecteren, toch doe je dit beter wel. Het dier leert namelijk geleidelijk omgaan met steeds meer tandpijn waardoor het door de eigenaar niet opgemerkt wordt…Tanden poetsen is de beste én goedkoopste manier voor het onderhoud van een gezond gebit.

Welke medische zorg heeft je huisdier zeker nodig?

Hond gekregen, geadopteerd, gekocht? Maak een afspraak voor een klinisch onderzoek en neem ook het paspoort en/of eventuele papieren mee. Zelfs als er bij de adoptie/verkoop verklaard werd dat het dier volledig in orde is en er niets meer hoeft gedaan te worden. In de praktijk blijkt dat dit niet altijd het geval is, ook als het dier van een asiel komt. Soms blijkt het dier parasieten te hebben of ziek te zijn of is de registratie niet of verkeerdelijk gebeurd. De leptospirose-vaccinatie (rattenziekte) wordt soms niet gegeven omdat dit een veel duurder vaccin in aankoop is. Leptospirose is heel gevaarlijk voor zowel hond als eigenaar. Hondenscholen en hondenpensions verplichten bij inschrijving de meeste vaccins, waaronder ook kennelhoest.

 

Pups worden, afhankelijk van leeftijd en wel/niet nog zogend zijn bij het moederdier, meestal 3 x gevaccineerd met telkens een 4-tal weken tussen. Er moet namelijk rekening gehouden worden met mogelijke interferentie met de maternale immuniteit. Vanaf het moment dat je een pup in huis hebt, maak je best een afspraak.

Na de puppyvaccinaties, volgen de jaarlijkse vaccinaties. Het kan zijn dat je hond niet elk jaar dezelfde vaccins krijgt, bv rabiësvaccinatie hoeft enkel als je de Belgische grens oversteekt met je hond en is 3 jaar geldig (enkele landen uitgezonderd die jaarlijks eisen). Ook tegen het canine parvo, distemper en adeno virus hoeft op latere leeftijd niet jaarlijks gevaccineerd te worden. Echter voor leptospirose en kennelhoest is wel een jaarlijkse vaccinatie vereist.

Soms krijgen we de vraag:

*“Elk jaar, is dat niet wat overbodig dokter? Ik wordt toch ook niet jaarlijks gevaccineerd en ik ga zelf weinig naar de dokter.”

Neen, zeker niet en dit om meerdere redenen.

De ziektes waartegen we vaccineren zijn nooit een overbodige luxe zoals bescherming tegen een lichte verkoudheid of een milde diarree. De ziektes waartegen we uw hond beschermen hebben een mogelijk dodelijk potentieel bij infectie of zijn bij wet of hondeninstelling verplicht.

 

Honden hebben een ander contact met elkaar dan mensen onderling normaliter hebben. Elkaar aflikken, bijten, krabben, kadavers snuffelen, elkaars faeces opeten,…

 

De prevalentie van virale en andere besmettelijke ziektes bij onze huisdieren is nog steeds wijd verspreid. Hoe meer eigenaars hun dieren vaccineren, hoe meer kans dat deze ziektes uiteindelijk zullen verdwijnen. Door je eigen hond te vaccineren, vorm je een buffer en bescherm je ook indirect een beetje de hond van de buren die het zonde van het geld vinden om naar de dierenarts te gaan…

 

Wij volgen steeds de laatste wetenschappelijke Europese richtlijnen ivm vaccineren, momenteel is de het nog steeds gewenst dat de patiënt jaarlijks komt, echter zoals eerder vermeld, niet elk jaar hoeft steeds alles gegeven te worden. Dit is afhankelijk van leefsituatie/leeftijd. Wij vinden het belangrijk om correct te vaccineren, niet te vaak en niet te weinig.

 

En wat met de hond van tante Truus die nooit naar de dierenarts geweest is en 15 geworden is? Elkeen kent wel een oma of opa die 80 geworden is en tot de laatste snik een pak per dag rookte en elke dag minstens een paar glazen sterke drank naar binnen sloeg. Ga je dan alle patiënten die sterven aan longkanker en levercirrose vergeten en vrolijk hetzelfde pad opgaan? Natuurlijk niet, want er zijn nu eenmaal sterke individuen die ongelooflijk veel geluk hebben. Het niet vaccineren van je baby, voor een exotische reis, van je huisdier; is roulette spelen. Misschien heb je geluk en kom je de ziekte niet tegen en misschien ook heb je geen geluk…

Waarom steriliseren/castreren?

Nota: de term castreren en steriliseren zijn in het dagdagelijkse gebruik niet wetenschappelijk correct, om verwarring te vermijden gebruiken wij hier de termen die in het dagelijkse gebruik gekend zijn, nl steriliseren voor een teefje, castreren voor een reu.

Er zijn belangrijke redenen om je dier eventueel deze ingreep te laten ondergaan.

Om gezondheidsredenen voor je eigen hond. Reuen waarvan één of beide testes niet indalen op een leeftijd van 6 tot 8 maanden maken een vergrootte kans op levensbedreigende complicaties: De niet ingedaalde testis kan inwendig torsie ondergaan, wat zeer pijnlijk en gevaarlijk is en niet altijd tijdig opgemerkt wordt. Ook vertonen de dieren in sommige gevallen tekenen van hyperseksualiteit, vermoedelijk door de hogere temperatuur intra-abdominaal die tot een verhoogde productie van testosteron zou leiden.  De cryptorche testikel heeft ook een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van testistumoren.

 

Dieren die vruchtbaar zijn maken veel meer kans op bijtwonden daar ze een gevecht of intiem contact aangaan met een andere hond. Ziektes worden zo makkelijker overgebracht. Reuen of loopse teefjes luisteren soms niet meer bij het zien van een leuke partner en kunnen zich losrukken en slachtoffer worden van het verkeer.

 

Voor je eigen comfort of veiligheid. Een dominant-agressieve reu of een hyperseksuele reu die te pas en te onpas alles en iedereen berijdt, wordt door de meesten niet geapprecieerd. Men moet echter toelaten dat een niet gecastreerde reu één knuffel of bal mag berijden, echter geen mensen of onwillige dieren. Indien op latere leeftijd (wanneer het ongewenst gedrag al een tijd aanwezig is) gecastreerd wordt, kan het zijn dat het ongewenst gedrag niet verdwijnt na operatie. We hebben te maken met intelligente dieren die gedrag aanleren en die niet enkel uit hormonale impuls maar ook uit een gevoel/herinnering van voldoening handelen. Meestal echter betert het gedrag (verminderen of verdwijnen van ongewenst gedrag) wel na castratie, ook als die op latere leeftijd wordt uitgevoerd.

 

Tenslotte lopen niet-gesteriliseerde teefjes op latere leeftijd een kans van 25% op mammatumoren (borstkanker) en een kans van 25% op dodelijke baarmoederontsteking (pyometra).  Een behoorlijk grote kans dus dat uw intact teefje op seniorleeftijd met één of beide complicaties te maken krijgt. Die dieren moeten zo snel mogelijk geopereerd worden om hen te redden. Deze operaties zijn een stuk gevaarlijker, ingrijpender, pijnlijker en kostelijker dan een sterilisatie op jonge leeftijd.

Operaties worden bij ons steeds uitgevoerd onder gasanesthesie met cardiorespiratoire monitoring , of dit nu gaat over een routine operatie zoals castratie of een moeilijkere operatie. Steeds gebruiken wij de meest veilige narcose voor de patiënt. Gasanesthesie is in ons land helaas nog niet altijd de courante narcose. Wij echter vinden de extra kosten en tijd die wij hiervoor moeten uittrekken een normaal gegeven. Elke patiënt verdient de beste medische zorg.

Voorzie dat je onverwachte medische kosten kan betalen.

Ziek zijn is altijd ongepland, onverwacht, op het verkeerde moment en kan je nooit uitstellen tot je er wel tijd en geld voor hebt. Zorg voor een goede preventie (vaccins, ontworming, goede voeding, jaarlijkse controle) en contacteer ons tijdig als je opmerkt dat je hond minder is. Een hond die frequent braakt, diarree heeft, afwijkend plast, lusteloos is, meer is beginnen drinken, … zijn redenen om snel een afspraak te maken. Net als bij mensen geldt: hoe verder de ziekte gevorderd, hoe moeilijker en langduriger (en kostelijker) het wordt om het individu weer gezond te krijgen. Bij hospitalisaties en/of operaties kunnen de kosten oplopen. Kijk om een dierverzekering af te sluiten of leg een maandelijks bedrag opzij om te kunnen inspelen op onverwachte medische kosten.

Senior honden

Zorg voor een aangepaste voeding en wees alert op veranderingen zoals meer braken, meer drinken, vermageren,… Bij de minste twijfel neem je best contact op. Wij kunnen op klinisch onderzoek al veel vaststellen. Mogelijks raden we verder onderzoek aan zoals bloedname, urine-onderzoek, bloeddrukmeting, punctie,… De meeste onderzoeken kunnen in onze praktijk gedaan worden, voor sommige onderzoeken als echo en RX sturen wij door naar een gespecialiseerde kliniek. Bij seniorhonden is eerder een halfjaarlijks dan slechts een jaarlijks doktersconsult op zijn plaats. Ook voor honden op jongere leeftijd met ernstige chronische ziektes zijn meerdere controle-onderzoeken belangrijk.

 

Reizen met honden

Als je langdurig wegblijft, is het een optie om je hond mee op reis te nemen ipv een hondenhotel of opvanggezin. Sommige honden zitten zelf graag in de auto of trein op weg naar een vermoedelijk heel leuke wandeling. Zeker als je permanent verhuist naar het buitenland gaat je hond natuurlijk mee! Hiervoor moeten minstens één maand voor vertrek en voor sommige landen 4 maand voor vertrek, wettelijke voorbereidingen getroffen worden. Je maakt best zo snel mogelijk een afspraak om alles in orde te maken. Altijd verplicht zijn: rabiësvaccinatie, chip en dierenpaspoort.